Rieten dak bij nieuwbouw

Keuze in constructie

Kiezen voor een rieten dak, is kiezen voor comfort, een warme uitstraling en meerwaarde voor uw nieuwe huis. Als ervaren rietdekker adviseren we u graag over de mogelijkheden bij het plaatsen van een geheel nieuwe kap. Daarbij heeft u twee mogelijkheden: de traditionele open kap, waarbij de rietdekker het riet op latten bindt en een gesloten kap, waarbij de rietdekker het riet op een gesloten onderconstructie schroeft. Beide constructies kunnen van isolatie en betimmering worden voorzien.

Gesloten constructie

De meeste rietdekkersbedrijven prijzen de gesloten constructie aan, echter wij als ambachtelijke rietdekker gaan liever voor de open constructie. Riet is namelijk een natuurproduct dat ventilatie nodig heeft, anders stikt het riet. Daarbij moeten we wel aantekenen dat binnen de bebouwde kom een gesloten constructie verplicht is, vanwege de vermeende brandveiligheid. Echter het brandgevaar (zie veiligheid) is maar zeer beperkt hoger bij een open constructie en weegt in onze ogen niet op tegen de voordelen.

Open constructie

Met een open constructie zorgen wij er als rietdekker voor dat uw rieten dak veel minder vochtig blijft en daardoor langer meegaat. In onze visie is het daarom het beste om voor een woonhuis eerst isolatiedakplaten te gebruiken, met daarboven een openkapconstructie, zodat er geen woonvocht tegen het dak aankomt, maar het riet wel kan blijven ademen.

© Copyright - Rietdekkersbedrijf Daemen